tirsdag 12. mai 2009

Årets Nysgjerrigper for 20. gang

130 skoleklasser kjemper om 20 finaleplasser i den 20. runden av barnas forskningskonkurranse Årets Nysgjerrigper.

Denne uken samles pedagoger og forskere i fire regionale juryer for å vurdere og stemme fram sine finalister til den nasjonale finalen i konkurransen. 9. juni offentliggjøres det hvem som har forsket best og får tittelen Årets Nysgjerrigper 2009. Til sammen skal juryene velge ut 20 skoleklasser som får finaleplass i den nasjonale konkurransen.

Region nord består av de tre nordligste fylkene og Trøndelagsfylkene.

Barn opptatt av forskning
Årets Nysgjerrigper er barnas egen forskningskonkurranse i regi av Norges forskningsråd. I år er det 20. gang konkurransen utlyses. Interessen for konkurransen har holdt seg på et jevnt og høyt nivå med god deltakelse ifølge prosjektleder Kate Furøy. – Forskning engasjerer barn. Det viser mangfoldet i bidragene til årets konkurranse.

Furøy registrerer med glede at både elever og lærere i større grad tar i bruk IKT-verktøy i arbeidet med forskningsprosjektene. – Over halvparten av rapportene er i år innsendt via vårt egenutviklede nettverktøy Nysgjerrigpermetoden.no.

Disse rapportene ligger nå synlig på nettstedet for alle som har lyst til å lese hva barn undrer seg over.

Deltakere fra region nord i Årets Nysgjerrigper 2009

Bolga skole i Meløy i Nordland
deltar med tre prosjekter av 5. og 6. klassene sine. Prosjektene handler om musikk, "Kan man bli født på ny?" og om do og papir.
4. klasse ved Hemnes sentralskole fra Hemnes i Nordland deltar med "Svimlende 4. klasse"
1.–4. klasse ved Tverlandet skole i Leirfjord i Nordland deltar med "Vokser kornet forskjellig når det får ulik gjødsling?"
4. klasse ved Elvetun skole i Dyrøy i Troms deltar med "Hvorfor sorterer vi ikke søppel på skolen vår?"
5A ved Storsteinnes skole i Balsfjord i Troms deltar med prosjektene "Tyggis" og "Hvilken termoskopp holder varmen lengst?"
1.-4. klasse ved Onøy/Lurøy skole i Nordland deltar med ”Hvordan kan vi lage et mattespill som passer for barn i barnehagen?


Følg konkurransen på nysgjerrigper.no
18. mai: Hvilke bidrag fra regionen går videre til landsfinalen?
4. juni: Offentliggjøring av hvem som vinner fem spesialpriser gitt av Nysgjerrigpers samarbeidspartnere Matematikksenteret, Kreftforeningen, Naturfagsenteret, Regnmakerne/Enova og NITO.
9. juni: Hvem vinner 1., 2. og 3. pris i konkurransen?

Ingen kommentarer: