tirsdag 5. oktober 2010

Forskningsdagene 2010


Siste uka i september har det vært arrangert forskningsdager i Norge, og Nordnorsk vitensenter har deltatt på flere arrangement i Troms og Nordland. Temaet i år var "Veien til viten" og vi ønsket å vise publikum hvordan vitenskapens pionerer laget og brukte sine egne vitenskapelige hjelpemidler.

Årets aktiviteter var derfor å lage:
  1. Abakus. Dette er en avansert kuleramme hvor man kan gjøre temmelig store beregninger nesten like fort som på kalkulator.
  2. Kvadrant. Med denne tar du høydevinkler. Kan brukes til å finne høyden på ting, avstanden bort til noe eller å navigere til sjøs
  3. Spektroskop. Deler lys opp sine enkeltfarger. Benyttes i bla. kjemien til analyse og i astronomien til å bestemme hva stjerner består av og hvordan de beveger seg i forhold til oss.

I tillegg kunne besøkende få se og prøve både mikroskop og teleskop, og se å få forklart hvordan de fungerer.

Fra v. Galileo Galilei, Joseph von Fraunhofer,
Hans Lippershey og Sir Isaac Newton
Staben har kledelig vært utkledd som kjente historiske vitenskapsmenn som på standen har kunne vise frem  og forklare noen av de instrumentene de selv var med på å utvikle.

Uken ble avsluttet med forskningstorg på Bertnesdagene i Bodø. Med sine 15-20 000 besøkende er dette det største arrangementet forskningsdagene er en del av i Nord-Norge. I år ble vi kåret til beste stand, noe som motiverer til å legge seg i selen for et spennede opplegg også til neste år.

---------------------------------------


Bildegalleri






















Ingen kommentarer: