tirsdag 31. juli 2007

Reiret er tomt

Mens vi har hatt ferie, har det vært dramatikk i fuglekassen. Reiret er tomt, og vi vet ikke hva som har skjedd med ungene eller foreldrene.

fredag 20. juli 2007

Eggene er klekket!

Det er kommet minst seks unger i fuglekassen. Bilder og film fra 20. juli finnes her.

onsdag 11. juli 2007

Svalbardtoktet juli 2007

Tre lærere og undertegnede ble invitert av Institutt for geologi ved Universitetet i Tromsø til å delta på et maringeologisk tokt på Svalbard i uke 28. Mandag 2. juli ble vi plukket opp av toktleder Matthias Forwich på flyplassen i Longyearbyen. Fra flyplassen gikk turen direkte til forskningsfartøyet Jan Mayen, som tidlig på ettermiddagen kastet loss for et spennende forskningstokt langs vestkysten av Spitsbergen.



I løpet av uka som tokte varte besøkte vi, og tok prøver i, Tempelfjorden, Sassenfjorden, Dicksonfjorden, Van Keulenfjorden og Hornsund før vi returnerte til Longyearbyen søndag 8. juli. Været på turen var stort sett upåklagelig, kun noen timer da vi var i Hornsund opplevde vi tykk tåke. Sjøsyketabelettene som vi hadde kjøpt til turen forble uspist!




Dette var bare en veldig kjapp oppsummering av turen. Til høsten vil Vitensenteret utarbeide ei nettside som gir et innblikk i de arbeidsoppgavene vi hadde på toktet og hvilke prøver som ble tatt og utstyret som ble brukt.


Til sist vil jeg bare takke et meget hyggelig mannskap på Jan Mayen for en trivelig tur. Og ikke minst, tusen takk til Matthias som tok initiativet til å invitere oss med på denne fantastiske turen!

mandag 9. juli 2007

2. runde i fuglekassa

6. juli var det 7 egg i fuglekassa og 9. juli var det samme antallet. Vi kan derfor regne med at dette er antall egg i 2. runde i fuglekassa. Klekking skjer rundt 20. juli og ungene blir i reiret til uke 32 (6.-12. august).

Det er tatt inn en del nytt reirmatriale til denne runden, som du kan se på bildet.

fredag 6. juli 2007

7 egg

7 egg i fuglekassa i dag. Blir det 8 egg denne gangen også?

Ledige plasser

Det er fortsatt (per 06.07.07) noen få ledige plasser i runde 2 på eksperimentklubben i sommer. Vi tar mot påmeldinger til det er fullt.

torsdag 5. juli 2007

Så bærer det i gang igjen!


Det er kommet seks nye egg i fuglekassa! De er muligens lagt allerede 4.juli, men lysforholdene var slike at det var vanskelig å se om det var noe der eller ikke. Nå er vi helt sikre: det er kommet nye egg!

Vi har ikke sett de voksne ennå, men kjøttmeiser er kjent for å legge flere runder med egg.

Kl 0918: Det er nå bekreftet at det er kjøttmeiser som er i gang med andre runde med egg, ruging og nye unger. Følg med!

onsdag 4. juli 2007

På tokt på Svalbard

Vitensenteret har en utsendt medarbeider som følger med forskningsfartøyet Jan Mayen, som skal være på tokt på Svalbard første uke i juli.

Toktets formål er å undersøke fjorder langs vestkysten av Svalbard. De skal samle inn akustiske data om havbunnens overflate, havbunnens indre, samt ta kjerneprøver og måle vannmassens egenskaper, med mere. Med på turen er, foruten forskere og studenter fra Institutt for geologi, Universitetet i Tromsø og andre land, Tove Marienborg fra Nordnorsk vitensenter og noen lærere fra videregående skole.

Jan Mayen har vært i Tempelfjorden siden mandag og tatt noen geologiske prøver. I dag, onsdag, er de innom Longyearbyen for å bunkre ferskvann før de drar videre til neste fjord.

En mer fyldig rapport kommer når Tove er tilbake. Inntil da kan dere se litt om hvordan forskningstokt og prøvetakning foregår i denne artikkelen om et tokt knyttet til prosjektet SciencePub.

Du kan lære mer om geologi ved å gå inn på denne siden, hos Institutt for geologi ved Universitetet i Tromsø.

tirsdag 3. juli 2007

Hva gjøre egentlig en forsker?

På prosjektet SciencePub sin blog, kan du følge med på hva forskerne gjør!
SciencePub er et av de sentrale forskningsprosjektene under Det internasjonale polaråret. Prosjektet skal på hvordan har de naturlige klimaendringer i Arktis har vært, og hvordan mennesket har klart å tilpasse seg. Det er et tverrfaglig prosjekt hvor geologer og arkeologer fra flere forskningsinstitusjoner samarbeider.

Prosjektet har også fokus på å formidle til allmennheten, og som et ledd i dette arbeidet har de opprettet en blog.

Se også Vitenseterets nettside om SciencePub.

mandag 2. juli 2007

Eksperimentklub runde 1 sommeren 2007

Da er første runde eksperimentklubb i sommer gjennomført. 23 barn fikk være med på mange aktiviteter knyttet til Polaråret og polare strøk. Mange av aktivitetene hadde med vær å gjøre, så det passet bra at været var alt fra strålende sol til vind og regn.