lørdag 23. juni 2007

Tomt reir!

21. juni var det fire unger i reiret. De to største var veldig aktive og var stadig oppe for å titte ut av hullet.
Da vi tittet innom den 22. juni, var det bare to igjen. Nå som det var bedre plass og de to største var ute, hadde disse to også plass til å trimme vingene.
23. juni ble vi møtt av et tomt reir - alle ungene er fløyet ut! Vitensenterets ansatte ønsker dem lykke til i den store verden!

torsdag 21. juni 2007

Fire snart flyvedyktige

Det var fire små i fuglekassen likevel! En har tydeligvis gjemt seg under de andre i kulden. Nå er det fire som bare venter på at været skal bli godt nok til å forlate kassen, kanskje de drar ut alt i dag? De er i allefall nysgjerrige på hva som er utenfor kassen.

På grunn av travle dager i Vitensenteret, vil vi ikke få lagt ut nye filmer og bilder de nærmeste dagene, men det vil komme! - vi har råoptakene og bilder som venter på behandling, så snart vi får tid, legger vi dem ut :)

Sola snur!

I dag, 21. juni kl 20.06 norsk sommertid, snur sola. Dette betyr ikke at sommeren er over; den varmeste delen av sommeren er etter sommersolverv!

Hvis du vil se hvordan sola ville sett ut i dag dersom det ikke var noen atmosfære rundt jorda, kan du ta en titt på Astronomy Picture of the Day. Hvis du leser dette en annen dag en 21.06.07, finner du dagens astronomibilde her.

fredag 15. juni 2007

Tre igjen?

I dag har vi sett bare 3 kjøttmeisunger i fuglekassen vår. Vi vet ikke om den fjerde er død, men den var svak i går og ligger nok under de andre. Den minste av de tre som er igjen har vanskelig for å komme opp og få mat. Kanskje den ikke overlever helga.

De to største har begynt å pusse fjær og vinger. Vi regner med de forlater redet i løpet av neste uke.

torsdag 14. juni 2007

Og så var de fire...

Det har vært dramatisk i fuglekassen de siste dagene. De opprinnelige 7 ble til seks, neste natt til fem og deretter fire (tirsdag). Hvor alle de døde ungene har blitt av vet vi ikke. Vi har observert at en unge har blitt fraktet ut og at en unge ble gravd ned i reiret og spist på. Men hva som har skjedd med resten, er det vanskelig å si noe om, så lenge vi ikke har døgnkontinuerlig vakt.

I morgentimene nå i dag har vi bare sett tre unger, men lysforholdene i kassen er veldig dårlig, så det er mulig de er flere. Solen er på vei fram bak skyene, så i løpet av dagen vil vi vite sikkert om vi har mistet en unge også i natt.

Følg med utover dagen, vi vil prøve å få lagt ut en film i dag også.

Oppdatering kl 09:50: Alle fire ungene fra i går er fortsatt i live, så det har ikke vært dramatikk i natt. Nå krysser vi fingrene for at vi får beholde disse fire nøstene til de forlater kassen.

onsdag 13. juni 2007

Årets nysgjerrigper 2007

De lurte på hvorfor vi folder hendene ulikt, forsket på det og fant svar! 5. klasse på Hillestad skole i Vestfold kan nå smykke seg med tittelen Årets Nysgjerrigper 2007! Les sammendrag av prosjektet her.

mandag 11. juni 2007

En unge er død, 6 levende fugleunger tilbake

I løpet av natten har en fugleunge omkommet, så i morges kunne vi bare observere seks sultne unger i kassen. Disse ser imidlertid ut til å være i fin form, og alle sammen spiser. De har vokst raskt og har snart dun/fjær over hele kroppen.

Den døde ungen ble fraktet ut av kassen av en av foreldrene kl 14:00. Det var en tung bør, og den hadde endel problemer med å komme seg ut av hullet med ungen i nebbet. Vi fikk desverre ikke opptak av hendelsen, det hele skjedde så uventet og plutselig.

Nysgjerrigperpriser til region nord


1.-2. klasse på Neverdal skole i Meløy har vunnet 2.prisen på småskoletrinnet i barnas forskningskonkurranse Årets Nysgjerrigper. De har forsket på "Hvorfor lukter Alfabeta merkelig?". Les sammendrag av prosjektet her.




1.-4. klasse ved Mindland skole på Alstadhaug har fått teknologi og designprisen for prosjektet "Hvorfor er mange kakaomugger dårlige?". Prisen er gitt av RENATEsenteret. Les prosjektsammendraget her.

Nordnorsk vitensenter gratulerer vinnerne!

onsdag 6. juni 2007

Pressen på besøk i fuglekassen

Fuglekassen vår ser ut til å være en gladnyhet for media. Begge lokalavisene (Nordlys og Tromsø) og NRK Nordnytt har skrevet om oss i dag, så interessen for vår lille familie i annekset er overveldende. Les mer på linkene under:

"Er du klar for Bird Brother?" (ekstern lenke)
"Tett på Kjøttmeisen" (ekstern lenke)
"Travel kjøttmeismamma" (ekstern lenke)

International Climate Conference 2007


I forbindelse med den internasjonale miljøverndagen 2007, som hadde Tromsø som vertsby for UNEP's hovedmarkering, ble det avholdt en internasjonal klimakonferanse 4. og 5. juni. Mandag var viet bærekraftig utvikling og markerte 20 årsdagen for Brundtlandrapporten. Talelisten var imponerende; statsminister Jens Stoltenberg, finansminister Kristin Halvorsen, miljøvernminister Helen Bjørnøy, FN's spesialutsending for klimaforandringer Gro Harlem Brundtland, leder av FN's klimapanel/IPCC Dr. Rajendra K. Pachauri, leder av UNEP Achim Steiner, erkebiskop Desmond Tutu og mange flere.


Nordnorsk vitensenter var selvsagt til stede på konferansen. Vi deltar i et internasjonalt prosjekt i regi av Polaråret; SciencePub, og hadde stand sammen med Institutt for geologi og Institutt for arkeologi, der vi presenterte prosjektet. Mange fikk en aha-opplevelse av vår enkle demonstrasjon av smeltende landis og havis og konsekvensene det har, samt av isens vandring under de ulike istidene her i nord.

Tilbake fra Ecsite 2007


På søndag kom vi hjem fra Ecsite-konferansen i Lisboa. De fleste deltakerne representerte store vitensentre og museer i Europa, så driftsformen vi har i Norge skiller seg ut. Og særlig formen ved Nordnorsk vitensenter, som ikke engang har åpent for publikum uten avtale. Dette er det en viss interesse for, ettersom skoleprogrammer har blitt en viktigere del av driften også hos de store. Så selv om vår driftsform er annerledes, fant vi mye nyttig både på sesjonene og i utstillingen som vi kan ta i bruk hos oss.

Fugleungene blir store



De syv kjøttmeisungene i annekset begynner å bli store. Foreldrene jobber dagen lang med å skaffe mat nok til alle. På hjemmesidene våre ligger det nå flere filmer fra fuglekassa. Vi vil i tiden fremover ofte legge ut nye filmer slik at dere kan være med og se utviklingen.

Det var i utgangspunktet 8 egg i reiret. De ble lagt rundt 15.-16. mai. Ungene ble første gang observert 31. mai. Bildene er fra 1.juni. Vi kan så vidt skimte noen munner som skriker etter mat. Et egg ble ikke klekket og er blitt fjernet fra reiret. Vi er spent på om alle 7 blir flyvedyktige.

Kjøttmeisunger bruker 16 – 22 døgn på å bli store nok til å forlate reiret. Det vil si at disse vil flytte ut en gang mellom 15. og 22. juni.

lørdag 2. juni 2007

7 sultne


Det er kommet 7 sultne i annekset! Foreldrene sliter med matingen dag og natt. Bildet er tatt 4. juni.